1 million deltog i fejringen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen
Danskerne udviste kæmpe interesse for videnskaben, da 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen blev fejret i 2020, blandt andet med stærk deltagelse af Videnskabernes Selskab. 36 procent af danskerne lagde mærke til jubilæet, og 1.073.403 deltog i et af arrangementerne.
Af: Kristoffer Frøkjær.
Fejringen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen udviklede sig i 2020 til en bred, folkelig begivenhed, hvilket var helt i tråd med videnskabsmanden H.C. Ørsteds ønske om at udbrede ”naturlæren” til folket. Det viser en effektmåling, som arrangørerne bag fejringen har udarbejdet.
Mere end hver tredje dansker (36 pct.) var i slutningen af 2020 klar over, at fejringen stod på. Hver femte (20 pct.) havde lagt mærke til et konkret jubilæumsarrangement. Ni ud af ti kendte til H.C. Ørsted, og næsten lige så mange (80 pct.) kunne koble ham til elektromagnetismen. Trods corona-restriktioner og de forandringer, som de førte med sig, deltog 1.073.403 i et af de 129 relaterede arrangementer.
“Det er utrolig dejligt, at HCØ2020 har haft så stor gennemslagskraft i den danske befolkning. For Selskabet er det altafgørende at understøtte videnskabens vigtighed inden for alle faggrene, og det har vi med fejringen medvirket til på fornemste vis. Vi var med til at vise, hvordan videnskaben for 200 år siden havde stor betydning – og dét i endnu større grad i dag. Så vi er stolte af at have været med til at løfte opgaven”, fortæller generalsekretær i Videnskabernes Selskab Thomas Sinkjær.
Bredt samarbejde om at hylde H.C. Ørsted
Experimentarium, Danske Universiteter, Astra – det nationale naturfagscenter, Videnskabernes Selskab og DTU forenede kræfterne om jubilæet med det formål at styrke naturvidenskabelig dannelse på tværs af alderstrin.
Videnskabernes Selskab deltog i fejringen med en alsidig palet af aktiviteter. Således modtog både professor Karl Anker Jørgensen fra Aahus Universitet (2019) (læs artikel her) og professor Charles Marcus fra Københavns Universitet (2020) (læs artikel her) H.C. Ørsted-Guldmedaljen, og der blev afholdt en foredragsrække om H.C. Ørsted i samarbejde med Selskabet for Naturlærens Udbredelse. Desuden lavede Selskabet en række film med nobelprismodtagere, der fortæller om deres forskning og Ørsted, som siden blev sendt på DR og set af over 600.000 danskere (find filmene her), ligesom året resulterede i flere bogudgivelser fra Selskabets forlag, bl.a. digitaliseringen af en Ørsted-ordbog (læs artikel her) og genoptrykningen af Ørsteds samlede Naturvidenskabelige Skrifter (læs artikel her). Men fejringen inviterede også til nye samarbejder. Sammen med Carlsbergfondet, Husbryggeriet Jacobsen og Carlsberg Laboratorium stod Selskabet bag lanceringen af en ”videnskabelig” H.C. Ørsted-øl (læs artikel her) – brygget på malt fra Ørsteds hjemstavn, Langeland – og i samarbejde med tegneserieforlaget Cobolt udgav Selskabet tillige en populærvidenskabelig tegneserie om den tidligere generalsekretær i Selskabet, H.C. Ørsted (læs artikel her).
Alsidig deltagelse
Over en bred kam viste det sig i arrangementerne fra alle de deltagende parter, at danskerne landet over var parate til at deltage i undervisning, foredrag, udstillinger, en naturvidenskabsfestival og aktiviteter på sociale medier: Skolelever. Studerende. Lærere. Forskere. Skuespillere og andre kunstnere. Journalister. Direktører. Politikere. Iværksættere. Kendte fra TV og på TV. En enkelt astronaut og Kronprins Frederik samt Hendes Majestæt Dronning Margrethe, der overrakte H.C. Ørsted-Guldmedaljen. Bevillinger fra fonde gjorde det hele muligt.
”H.C. Ørsteds nysgerrighed over for naturvidenskab og teknisk videnskab består heldigvis endnu i dag. Det viser opbakningen til jubilæet, som forhåbentlig vil være med til at stimulere, at mange vælger at dygtiggøre sig på disse felter og derigennem bidrage til nye løsninger, som kan sikre en bæredygtig fremtid”, siger Gitte Lunde Andresen, relationschef på DTU og programleder af HCØ2020, som de fem partnerorganisationer døbte H.C. Ørsted-initiativet.
Læs mere på HCØ2020.