Elektromagnetismens far får peber-øl
I anledning af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen får Danmarks store videnskabsmand sin egen ”videnskabelige” øl.
Ørsted-øllen ”EXPERIMENTA” er inspireret af Ørsteds liv og virke, og blevet til i et samarbejde mellem Carlsbergfondet, Carlsberg Laboratorium, Husbryggeriet Jacobsen og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Den bliver sat til salg på udvalgte barer og restauranter fra uge 43.
For videnskabernes selskab har det været glædeligt at deltage i samarbejdet, der kan bringe viden om videnskab ud til flere danskere:
– Selskabet arbejder for at styrke videnskabens stilling i landet og fx vise, at de landvindinger, som fortidens forskere gjorde, har skabt nutidens samfund. Præcis ligesom nutidens forskere skaber den fremtid, vores børn skal bebo. Med H.C. Ørsted-øllen håber vi naturligvis, at danskerne får øjnene op for en af landets største forskere, som måske kan inspirere andre til at blive videnskabsfolk og i øvrigt vise grundforskningens enestående vigtighed, forklarer generalsekretær i Videnskabernes Selskab, Lars Arge.
Udover at være en ualmindelig dygtig formidler af videnskab og opfinder af adskillige ord, som vi bruger i dag såsom brint og ilt, var H.C. Ørsted også en meget alsidig forsker. Allerede i 1819 blev Ørsted kendt for at være den første, der ekstraherede alkaloidet piperin fra peber. Derfor brugte Laboratoriets bryggere flere slags peber til at skabe en unik smag til Ørsted-øllen.
– Opskriften er udviklet af forskerne på Carlsberg Laboratorium, som vi har bare opskaleret. Da jeg smagte øllen, vidste jeg, at den skulle vi servere til Copenhagen Beer Week. Den gode nyhed er, at det peber, som forskerne brugte, rosa peber og hvid peber, har fået langt mere karakter i det store bryg, som vi har lavet her på Husbryggeriet. Man kan tydeligt fornemme peber i duft og smag, og Ørsted-øllen går virkelig godt til en saftig bøf,” siger Morten Ibsen, brygmester på Husbryggeriet Jacobsen.
Ørsted-øllen er tørhumlet med Pacific Jade og Pacific Gem, der tilføjer en elegant citrus karakter. Maltbyggen kommer udelukkende fra Rudkøbing på Langeland, hvor H.C. Ørsted blev født. Det er første gang, Husbyggeriet Jacobsen på Valby Bakke bruger malt fra eget malteri i et nyt produkt.
– Vi har brugt byg fra Langeland, hvor H.C. Ørsted blev født. Byggen hedder Irina, men det helt unikke ved Ørsted-øllen er, at vi selv har maltet på Husbryggeriets eget malteri. Jeg tror, den gamle brygger Jacobsen, der var så inspireret af Ørsted, ville have været stolt over, at netop denne øl, blev den første øl med malt fra Jacobsens eget malteri, siger Morten Ibsen.
Husbryggeriet Jacobsens version af Ørsted-øllen lanceres i denne uge i forbindelse med Copenhagen Beer Week og kan fra uge 43 købes på udvalgte barer og restauranter. Desuden kan den købes i Carlsbergs webshop.
Derudover serveres den unikke øl på Aarhus Universitet tirsdag d. 10. november kl. 19, når brygmestrene fra Laboratoriet, Erik Lund og Zoran Gojkovic, forelæser. Øllektionen livestreames fra Aarhus Universitet HER