Kunstig intelligens og demokrati: Hvordan undgår vi digital ulighed?

Kunstig intelligens og demokrati: Hvordan undgår vi digital ulighed?

Kunstig intelligens fungerer ved lynhurtigt at finde mønstre i enorme datamængder for på den baggrund at levere forudsigelser og grundlag for afgørelser. Ligesom tidligere digitale teknologier forandrer kunstig intelligens vores demokratiske processer og offentlige institutioner.

Men hvordan undgår vi, at kunstig intelligens forstærker eksisterende digitale uligheder? Og hvilken demokratisk dannelse har vi behov for i en kunstig intelligens-tidsalder?

Et nyt studie fra Digital Democracy Center (2024) viser, at der er store demografiske og sociale forskelle i befolkningens interesse for og forståelse af kunstig intelligens. Det har betydning for borgernes adgang til velfærdssystemet og arbejdsmarkedet og for deres tillid til samfundsinstitutionerne og den offentlige debat. Derfor er teknologiens udvikling også et centralt fokuspunkt i Magtudredningen 2.0, et forskningsprojekt igangsat af Folketinget for at kortlægge magt og demokrati i det 21. århundrede.

Kom til debat med Michael Bang Petersen, professor i statskundskab og forskningsleder for Magtudredningen 2.0, Susanne Bødker, professor i datalogi, og Claes Holger de Vreese, professor og leder af Digital Democracy Center, når vi stiller skarpt på, hvordan vi som samfund skal håndtere udviklingen af kunstig intelligens.

Debatten er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aarhus.

Michael Bang Petersen er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Han er medlem af Videnskabernes Selskab.

 

Claes de Vreese er professor i AI & Society ved Amsterdam Universitet samt professor og centerleder ved Digital Democracy Center ved Syddansk Universitet. Han forsker i kunstig intelligens’ betydning for demokratiet.

 

Susanne Bødker er professor i datalogi ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet. Hun er medlem af Videnskabernes Selskab.

VidenSkaber

Debatten er led i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs store satsning VidenSkaber, støttet af Lundbeckfonden, Novo Nordisk fonden og Carlsbergfondet.

VidenSkaber er et mødested. Her sætter vi borgere og forskere sammen for at diskutere hverdagens store problemstillinger. Vi skaber og deler viden, når vi i workshops, debatter og formidling insisterer på at stille spørgsmålet: Hvordan ved vi det? Og vi gør det sammen med nogle af Danmarks dygtigste forskere på tværs af de videnskabelige discipliner. Målet er, at flere forstår, hvordan videnskaben arbejder, og hvordan den kan bidrage, når vi skal finde løsninger på samfundets store udfordringer.

I 2024 er teamet for VidenSkaber ”Hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?”

Besøg VidenSkabers hjemmeside ved at klikke her.

Spørgsmål

profile picture

Tina Dransfeldt Christensen

Projektleder for VidenSkaber

search

VidenSkaber