For Women in Science: Prismodtagere 2021
For Women in Science er en global, årligt tilbagevendende prisuddeling indstiftet af L’Oréal og UNESCO, der skal få de gode rollemodeller blandt kvinder i naturvidenskabelig forskning frem i lyset – og tiltrække flere kvinder til de naturvidenskabelige fag.
På dette billede er de tre prismodtagere flankeret af prisoverrækkere, bedømmelsesudvalg og deltagere i paneldebatten – fra venstre mod højre: Elsebeth Gerner Nielsen, Anja C. Andersen, Lars Stemmerik, Jeanette Haugel-Nielsen, Patricia Chrzanová Pecnerová, Laura Roman Rivas, Lærke Gasbjerg, Tomas Hruska, Bente Klarlund, Henrik Balslev og Karen Vallgårda.
Tre unge kvindelige forskere blev den 23. september hædret med L’Oréal-UNESCO For Women in Science-priserne, som L’Oréal uddeler i samarbejde med Den danske UNESCO-nationalkommission og Videnskabernes Selskab. Prisoverrækkelsen foregik ved en ceremoni i Gammel Mødesal i Videnskabernes Selskab.
Priserne blev overrakt af Elsebeth Gerner Nielsen, som formand for Den danske UNESCO-nationalkommission, og Tomas Hruska, som administrerende direktør for L’Oréal Danmark og Nordic, til Patricia Chrzanová Pecnerová, Lærke Gasbjerg og Laura Roman Rivas.
Hver af de tre prismodtagere modtog en flot motivering af medlemmerne af bedømmelsesudvalget. Læs nedenfor om 2021-prismodtagerne og KLIK HER for at se dem fortælle om deres forskning.
Programmet for ceremonien bød på taler af de to prisoverrækkere og en paneldebat med temaet Hvordan kan værktøjer fra UNESCO hjælpe verden og Danmark med at sikre forskningsfrihed og den frie grundforskning? En dialog om forskeres status, rettigheder og frihed.
Prismodtagerne 2021:
Patricia Chrzanová Pecnerová
I styringen af truede dyrearter er man ved at gå over fra at bruge traditionelle genetiske markører til at bruge topmoderne teknikker, der gør det muligt at bruge information fra hele genomer til en overkommelig pris. Det sker allerede for nogle arter, for eksempel løver og de store aber, men det mangler i øjeblikket for afrikanske elefanter. Dette projekt har til formål at sekvensere genomer af høj kvalitet fra 40 afrikanske elefanter, og at identificere et sæt af flere hundrede til tusinder genetiske varianter, der vil udgøre et fremtidssikret fundament for genetisk overvågning og afbødning af ulovlig handel med vilde dyr.
Lærke Gasbjerg
Lærke Gasbjerg er læge og forsker ved Biomedicinsk Institut, Panum Instituttet i København. Lærkes forskning er centreret om biofysiske undersøgelser af blodgennemstrømningerne i mavetarmkanalens blodkar for at bidrage med viden om både fysiologiske aspekter og lidelsen type 2-diabetes. Hypotesen er, at patienter med type 2-diabetes har ændrede funktioner af de to tarmhormoner glucose-dependent insulinotropic polypeptide (GIP) og glucagon-like peptide-2 (GLP-2). Samtidig opbygges ny viden om GIP- og GLP-2-baserede nye og allerede benyttede lægemidler.
Laura Roman Rivas
Bæredygtig udvikling kræver design af nye, bæredygtige fødevarer, der samtidig har en optimal ernæringsmæssig profil. Proteiner og stivelse er basiskomponenter i vores kost. Laura Roman forsker i, hvordan protein og stivelse interagerer på molekylært niveau under forarbejdning for at forstå de mekanismer, der ligger bag. Lauras grundlæggende forskning udfylder kløften mellem strukturering af nye plantebaserede materialer og deres ernæringsmæssige værdi. Det er essentielt for at udnytte det fulde potentiale i plantebaserede materialer og rationalisere den bæredygtige fødevareproduktion.