For Women in Science: Prismodtagere 2023
Tre unge kvindelige forskere blev den 2. maj hædret med L’Oréal-UNESCO For Women in Science-priserne, som L’Oréal uddeler i samarbejde med Den danske UNESCO-nationalkommission og Videnskabernes Selskab. Prisoverrækkelsen foregik ved en ceremoni i Gammel Mødesal i Videnskabernes Selskab.
Priserne blev overrakt af Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund bistået af Elsebeth Gerner Nielsen og Suzan Schlag, til Charlotte Mason, Sophia Yakoubov og Fatima AlZahra’a Alatraktchi.
Hver af de tre prismodtagere modtog en flot motivering af medlemmerne af bedømmelsesudvalget. Læs nedenfor om 2023-prismodtagerne.
Programmet for ceremonien bød desuden på en tale af Christina Egelund og en paneldebat med temaet Karriereveje og rollemodeller i STEM: 2 eksempler på kvindelige forskere på forskellige niveauer i deres karriere, og hvordan de er blevet inspireret og arbejder med at inspirere andre til en karriere i naturvidenskab.
Tre offentlige foredrag:
Den 4. maj, gav de tre prismodtagere hver især et kort oplæg om deres respektive forskningsområder, og hvad der motiverer dem til at opnå deres mål. Videooptagelser af de tre foredrag kan findes her.
Modtagere af L’oréal-UNESCO For Women In Science 2023:
Lektor Charlotte Mason, Astronomi
The Cosmic DAWN Center, Niels Bohr Instituttet, Københavns universitet
De første stjerner, sorte huller og galakser er for lyssvage til, at vi kan observere dem direkte. Men de omdannede det tidlige univers ved at opvarme og ionisere deres omgivelser. Denne faseovergang er nøglen til at forstå dannelsen af Universets første strukturer. Der er dog endnu mange ukendte faktorer. Charlott Mason udvikler teoretiske modeller og statistiske værktøjer til at analysere målinger af universets helt tidligere faser og dermed afdække Universets “Kosmiske Daggry”.
Lektor Sophia Yakoubov, Cryptography
Cryptography and security group, Aarhus Universitet
Efterhånden som datalækager bliver mere og mere almindelige, er virksomheder begyndt at overføre mange digitale opgaver til distribuerede, decentraliserede platforme – såsom dataskyer og blockchains – med det formål at undgå single points of failure. Distribuerede systemer er dog stadig følsomme overfor avancerede angreb, der angriber flere maskiner i ét system på én gang.
Som en måde at håndtere denne udfordring arbejder Sophia Yakoubov med et nyt paradigme for sikker, distribueret overførsel af privat data i stor skala, hvor hver af de involverede maskiner højst sender én besked. Ved at det er skjult, hvem der sender de efterfølgende beskeder, giver det nye paradigme en hidtil uset kommunikationseffektivitet og samtidig beskyttes data. Hvis hun lykkes med at vise at dette nye paradime fungerer optimalt vil det kunne bidrage væsentligt på mange områder, hvor flere parter, som ikke stoler på hinanden, ønsker at outsource beregninger af deres følsomme data.
Lektor Fatima AlZahra’a Alatraktchi, Medical Biology
Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet
Som del af sin Ph.D. udviklede hun en revolutionerende metode til detektering af bakterielle infektioner og viste at patienter, der klinisk er beskrevet som ‘fri for bakterier’ efter behandling, i langt de fleste tilfælde i virkeligheden stadig er inficerede.
I 2018 startede hun på baggrund af sin Ph.D. sin første virksomhed, PreDiagnose, hvor hun udviklede teknologien bag en sensor, der kan identificere bakterier.