Nysgerrige Danskere trodsede EM og hedebølge for at få svar

Foto: Videnskabernes Selskab
Der var høj varme, men endnu højere latter, da Anders Lund Madsen kridtede banen op til en dyst i viden mellem fem af landets førende forskere og publikum.

Har katte flere øjenlåg pr. øje? Findes der et parallelt univers? Hvorfor hedder det en ”bjørnetjeneste”? Bevæbnet til tænderne med undrende spørgsmål sprang nogle af danskerne torsdag aften over EM-fodboldkampen mellem Danmark og Belgien og sad i stedet klar på stolerækkerne i Videnskabernes Selskab – og bag skærmene derhjemme – til at teste fem af stedets forskermedlemmer i deres faglige kunnen.

 

Nye præmier i gamle kasser

Til at udgøre aftenens forskerpanel var prof. Kim Guldstrand, specialist i internetsikkerhed og software, prof. i biologi Tobias Wang, seniorforsker og ekspert udi det danske sprog Eva Skafte Jensen, prof. og astronom Jens Hjorth og Selskabets egen præsident, prof. Marie Louise Nosch, der dækkede kategorien historie. Og med løftet om velsmagende øl-præmier i sjældne æsker fra Selskabets 279 år gamle arkiv var der ikke mangel på motivation blandt publikum, da ordstyrer Anders Lund Madsen lod startskuddet til dysten lyde.

 

Spaghettificering og volapyk

Med mindst én kvik bemærkning for hvert spørgsmål dirigerede Anders Lund Madsen slagets gang i en vekslen mellem salens oprakte hænder og beskeder indsendt fra tilskuerne online og sikrede, at der var lige så mange gode grin, som der var forskellige spørgsmål – til stor fornøjelse for alle, også forskerne selv:

Det [arrangementet, red.] har et sjovt og spændende format, hvor danske videnskabskvinder og -mænd får lov til at formidle deres viden og begejstring, siger biolog og forskermedlem Tobias Wang, der understreger, at det har stor vigtighed og værdi, at videnskab somme tider også kan formidles mere uformelt, og gerne med et ”glimt i øjet”.

Og lige præcis dén stemning var der rigeligt af, da forskerne gjorde deres bedste til at forklare, hvorfor den stærke tyngdekraft vil ”spaghettificere” dig, hvis du træder ind i et af universets sorte huller, eller hvorfor, det er en god ting at ”være i kridthuset”. En af deltagerne så sågar sit snit til at udfordre værten selv på dennes egen viden om sproget volapyk, som Anders Lund Madsen har skrevet om i sin ordbog, der udkom tilbage i 2014. Et spørgsmål, som han – efter en kort tænkepause – heldigvis kunne huske svaret på.

Således kunne både en håndfuld heldige vindere blandt publikum og værten selv gå derfra med en præmiekasse under armen, mens de resterende kunne træde ud i den varme sommeraften uden præmier, men med favnen fuld af gode svar.

Liveoptagelsen af arrangementet er tilgængelig i 14 dage fra og med den 18. juni 2021 og kan ses ved at klikke her.

Artikel af: Rikke Reinholdt Petersen.

Fotografier i artiklen: Videnskabernes Selskab