Rollemodeller for kvindelige forskere i naturvidenskab hædret af L’Oréal og UNESCO

Foto: Camilla Winther
Torsdag den 23. september blev For Women in Science-prisen overrakt til Laura Roman Rivas, Lærke Gasbjerg og Patricia Pecnerová i Videnskabernes Selskab ved et arrangement med fokus på forskningsfrihed og vigtigheden af kvinder i forskning.

Af: Rikke Reinholdt Petersen

”The world needs science. Science needs women”. Sådan lyder slagordene for L’Oréal-UNESCO’s program, For Women in Science. Og der kan ikke være tvivl om, at det er et budskab, der fortsat skal arbejdes ihærdigt på at få ud i verden. Ifølge UNESCO’s rapport fra 2021 udgøres kun 33,3 % af det globale forskerlandskab af kvinder. Hertil kan føjes, at ikke mere end 3 % af alle uddelte Nobelpriser inden for naturvidenskab i tidens løb er gået til kvinder. Ligesom UNESCO’s rapport også fastslår, at kun 11 % af seniorforskerstillingerne globalt dækkes af kvinder.

En prisoverrækkelse som For Women in Science 2021, der fandt sted i Videnskabernes Selskab torsdag eftermiddag, må derfor betragtes som lige så nødvendig, som den er fortjent. For her var folk mødt talstærkt op for at hylde de tre talentfulde kvindelige forskere Laura Roman Rivas, Lærke Gasbjerg og Patricia Pecnerová, der på hver deres måde har opnået banebrydende forskningsresultater. Samtidig har de med stor ihærdighed og kreativitet fornyet, forfinet og udviklet deres forskellige videnskabelige felter.

Initiativet får stor opbakning fra præsidenten for Videnskabernes Selskab, professor Marie Louise Nosch, der pga. et forskningsprojekt opholdt sig i Athen og desværre ikke kunne deltage i prisoverrækkelsen:

Den årlige For Women in Science-prisuddeling er en begivenhed af stor betydning for mig, både som præsident for Videnskabernes Selskab og som kvindelig forsker. At sætte fokus på kvinder i naturvidenskabelig forskning er nødvendigt, fordi for meget talent går tabt i nogle dele af naturvidenskaben, hvor kvinder er få. Diversitet er et effektivt middel til at opnå nye indsigter og perspektiver. Men prisuddelingen er samtidig en anledning til at hylde de fremragende unge forskertalenter, som skaber fremtidens nybrud. Derfor er jeg stolt af og glad for, at Videnskabernes Selskab er vært ved uddelingen af prisen indstiftet af L’Oréal og UNESCO. Tillykke! Skriver Marie Louise Nosch onsdag eftermiddag.

Foruden overrækkelsesceremonien havde man sat fire paneldeltagere i stævne for at diskutere forskningsfrihedens tilstand og vilkår, globalt som nationalt, samt hvad UNESCO som organisation kan udrette på verdensplan i forskningsfrihedens tjeneste. Panelet bestod af professor Anja C. Andersen, lektor Karen Vallgårda, journalist Mogens Blicher Bjerregård og vicepræsident for Videnskabernes Selskabs naturvidenskabelige klasse, professor Henrik Balslev.

Se de tre prismodtagere Laura Roman Rivas, Lærke Gasbjerg og Patricia Pecnerovás oplæg om deres forskning, som de holdt i forbindelse med Videnskabernes Selskabs Offentlige Foredrag den 22. september, ved at klikke her.

Klik her for at læse mere om For Women in Science-programmet af L’Oréal-UNESCO.