Videnskabernes Selskab byder hele 15 nye fremragende videnskabsfolk fra den naturvidenskabelige forskerverden velkommen som medlemmer. De træder ind i en årelang tradition, og i fodsporene fra berømte tidligere medlemmer som Niels Bohr og H.C. Ørsted, Marie Curie, Albert Einstein og Charles Darwin.
Fælles for de nye medlemmer er en baggrund i det naturvidenskabelige. Men udover det fælles udgangspunkt i naturvidenskaben er der en stor spredning i det faglige landskab hos de nye medlemmer. De repræsenterer nemlig fagområder inden for alt fra genetik og biokemi til astrokemi og nanoscience og videre til elektroteknik og bakteriologi.
Mødet med andre faggrene
Det brede faglige spektrum skræmmer dog ikke de nye medlemmer – tværtimod. Faktisk er det en af flere ting, som mange af dem ser frem til at få udvidet deres horisonter af. Og ikke kun inden for naturvidenskaben, men også inden for humaniora og samfundsvidenskab:
– Jeg glæder mig til at blive inspireret af mange forskellige fagfelter i Videnskabernes Selskab, diskutere forskning og også forskningspolitik. Videnskabernes Selskab er en meget traditionsrig organisation, og jeg er stolt over at være en del af det, siger nyvalgt medlem, professor, ph.d. Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitet.
Mere brug for viden end nogensinde
Vender man et par sider i Selskabets historiebog, vil man se, at dets medlemmer har været inddelt i to såkaldte ”klasser” – den humanistiske-samfundsvidenskabelige klasse og den naturvidenskabelige klasse – lige siden året 1866. Hvert år indvælges en håndfuld fremtrædende forskere, og i år er det den naturvidenskabelige klasse, der bliver forøget. Almindeligvis sker indvalget af nye medlemmer i Videnskabernes Selskab om foråret, men det har som så meget andet været skubbet pga. Covid-19. De nye medlemmer blev officielt valgt ind d. 24. september.
Noget af det, nyvalgte Birgitte Skadhauge, der leder Carlsberg Laboratorium, glæder sig til, er at møde ligesindede:
– Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab fremmer tværfaglig forskning, partnerskaber og kontakter. Et medlemskab er en fantastisk mulighed for at møde andre forskere, som dyrker det videnskabelige ideal med lidenskab, siger hun. Hun ser i øvrigt et stort behov for videnskab i tiden: Vi skal generationer tilbage for at finde et tidspunkt i historien, hvor der var så stor brug for tværfaglig forskning, vidensbaserede fakta og fagkundskab, som der er i dag.
Af de nye 15 medlemmer er de 9 fra Danmark og 6 fra udlandet. De nye medlemmer kan se frem til at møde Selskabets andre medlemmer – og ikke mindst hinanden – allerede nu i oktober, når Selskabet endnu engang slår dørene op til sine traditionelle møder.
For mere info, kontakt kommunikationschef i Videnskabernes Selskab Kristoffer Frøkjær, på kf@royalacademy.dk eller tlf. +45 31146101.
Følgende er valgt som medlemmer af Videnskabernes Selskab i 2020:
Birgitte Skadhauge, forskningsdirektør, Carlsberg Research Laboratory
Birthe Brandt Kragelund, professor i protein-biofysik og NMR spektroskopi ved Biologisk Institut, Københavns Universitet
Frede Blaabjerg, professor ved Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet
Henrik Bruus, professor ved DTU Fysik
Henrik Stapelfeldt, professor ved Institut for Kemi, Aarhus Universitet
Jesper Grodal, professor ved Institut for Matematiske Fag, Københavns Universitet
Liv Hornekær, professor ved Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
Lone Gram, professor ved Dept. Biotechnology and Biomedicine, Danmarks Tekniske Universitet
Marianne Holmer, professor og dekan ved Syddansk Universitet
Jeffrey Scott Hangst, professor ved Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
Christine McKenzie, professor ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, Syddansk Universitet
Matthew Collins, professor ved Globe Institute, Københavns Universitet
Gemma Solomon, professor ved Kemisk Institut, Københavns Universitet
Nathalie Wahl, professor ved Institut for Matematiske Fag, Københavns Universitet