Videnskabernes Selskab fejrer dronningens fødselsdag med smuk bogudgivelse

Forskning er fuld af skønhed. Derfor udkommer Videnskabernes Selskab i anledning af dronningens 80-års-fødselsdag med festskriftet “Forskningens skønhed” som en gave til majestæten.

 

Som protektor for Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab har H.M. Dronningen gennem hele sit virke vist stor interesse for forskningsverdenen. Med det hverv har hun trådt i fodsporene af sine forfædre, ikke mindst kong Christian d. 8., der i en årrække var præsident for Selskabet – en regent som dronningen selv ser som sin største forgænger på tronen. Det er derfor både naturligt og en stor glæde for Selskabet i anledning af hendes runde fødselsdag at hylde hende med et jubilæumsskrift.

Den skal være smuk, fordi hun er så interesseret i kunst og kunsthåndværk. Den skal være fuld af viden, fordi hun virkelig gerne vil sætte sig ind i tingene. Den skal spænde vidt, fordi hun selv engagerer sig i vidt forskellige ting og mennesker, forklarer Marita Akhøj Nielsen, der har redigeret festskriftet, og fortsætter:

Og så er det en fin lejlighed til at lade medlemmer af Videnskabernes Selskab fortælle om deres forskning og om den skønhed, de hver især oplever i forbindelse med deres videnskabelige engagement.

 

Skønheden i videnskaben findes mange steder

I den flotte bog fortæller 16 videnskabsfolk om deres forskning og den skønhed, de finder i deres videnskab. For mange af forskerne er det indlysende, at genstanden for deres granskning i sig selv er smuk – det være sig sorte huller eller græske skrifttegn. For andre ligger skønheden derimod ikke i objektet, men i selve udforskningen. I den møjsommelige vej frem mod forståelsen af fænomenerne, i det helt vidunderlige øjeblik, hvor en ny indsigt pludselig melder sig − og selvfølgelig i den betydning, opdagelsen kan få for andre.

 

Mange fagområder er repræsenteret

Bogen giver 16 indblik i de nulevende topforskeres arbejde. De kommer fra vidt forskellige forskningsfelter; fra botanik over arkæolog til astrofysik, og er alle dybt engagerede i deres videnskab. Det kan mærkes på begejstringen i deres fortællinger, og deres artikler kan sagtens læses hver for sig. Selvom der er berøringspunkter mellem dem alle, er der ikke nogen snæver sammenhæng eller fortløbende fortælling. Derfor bringes artiklerne i en orden – eller uorden – som afspejler mangfoldigheden i Videnskabernes Selskab, et frugtbart kaos. Bogen lægger op til lystlæsning i et afvekslende lille univers, hvor der stadig åbner sig nye udsigter og indsigter.

Næsten lige meget hvad man interesserer sig for, vil man finde i hvert fald én artikel om emnet. Hvis man læser den fra en ende af, vil man opdage nogle fælles ting for videnskaberne: problemstillinger, metodiske overvejelser og teoretiske begreber. Og så er bogen bare SÅ flot, slutter Marita Akhøj Nielsen.

Bogens ydre afspejler forskningens skønhed. Den er rigt illustreret, omhyggeligt designet, trykt på godt papir og smukt indbundet.

Hvis man ønsker mere information, kan det fås ved henvendelse til kommunikationschef Kristoffer Frøkjær på tlf.: 31146101 eller via mail: kf@videnskabernesselskab.dk

 

Oversigt over de 16 artikler:

Ib Friis: »Oeders troldurt« & »kongescepter«

Mads Kähler Holst: Den forsvundne tid

Jens Hjorth: Sorte huller

Kirsten Hastrup: Arktiske vidder – De mange facetter af geosocialitet

Karl Anker Jørgensen: Kemi – Skønheden og udyret

Barbara Halkier: Plan(t)er for fremtiden

Søren Peter Olesen: Hjertets flimren

Marie Louise Nosch: Om Skønheden ved arkitektur, kort og koder, sprog og skrift

Kim Ryholt: Eventyrlige Egypten

Bo Elberling: Det smukke og overraskende ved permafrost

Tomas Bohr: Formen af strømmende vand

Per Øhrgaard: Fortælling og videnskab – En rhapsodi

Susanne Ditlevsen: Tallenes tale

Marita Akhøj Nielsen: I et snævert, mørkt fængsel? Om tilblivelsen af Leonora Christinas Jammers Minde

Morten Heiberg: Virkelighedsprincippet og historievidenskaben

Mogens Høgh Jensen: Orden i Kaos

 

Fakta om bogen:

Forskningens skønhed. Et festskrift til Hendes Majestæt Dronning Margrethe II ved 80-års-fødselsdagen den 16. april 2020.

Redigeret af Marita Akhøj Nielsen.

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, 2020.

Stort format. 200 sider. Rigt illustreret. 400 kr.

ISBN 978-87-7304-429-2

Bogen kan bestilles på: Videnskabernes Selskabs Forlags webshop

Den vil blive leveret, så snart forholdsreglerne mod pandemien tillader det.

Derefter kan den også købes i boghandlerne.

 

Foto af H.M. Dronningen: Lars Svankjær

Foto i artikel af forside på ‘Forskningens skønhed’