Videnskabernes Selskabs Aktualitetsserie

Første bog i ny serie diskuterer videnskab og engagement

Forsidebillede: Dan Eggers [beskåret]

I dag, den 20. august, udkommer Videnskab og engagement – forskning, politik og medier i det 21. århundrede, den første udgivelse i Videnskabernes Selskabs Aktualitetsserie. Bogen zoomer ind på spørgsmålet om, hvordan forskere og andre samfundsdebattører opfatter videnskabens rolle og behandling i medier og samfund.

Debat – et af videnskabens grundvilkår

I de senere år er forskernes rolle i samfundet blevet genstand for en ny slags opmærksomhed. Dansk forskning befinder sig i dag på en ideologisk kampplads i krydsfeltet mellem woke og anti-woke kampagner, mellem krav om øget samfundsrelevans og anklager om overdreven aktivisme, mellem mediers deklarering af eksperters synspunkter og forskeres understregning af deres videnskabeligt funderede ekspertise. Må forskere have holdninger til deres emne? Findes der noget, vi kan kalde objektiv og værdifri forskning? Hvor langt må politikere gå i styringen af videnskaben? Hvad er videnskabens status i en offentlig debat, der udspiller sig i en stadig mere kompleks medie-økologi? Hvordan kan forskere undgå at blive mistænkeliggjort eller ende i en shitstorm, når de forsøger at bidrage til at løse lokale og globale samfundsudfordringer, som mange har en mening om? Med andre ord – hvad er forholdet mellem videnskab og engagement?

Med afsæt i blandt andet fedmeforskning, islamforskning, sikkerhedspolitik, sprogvidenskab, biologi, mellemøststudier, historie og journalistik åbner Videnskab og engagement for en nuanceret diskussion af disse aktuelle spørgsmål. Bogens ærinde er at give forskere, journalister og politikere bedre redskaber til at håndtere en helt central udfordring for både videnskaben og samfundet i det 21. århundrede.

Debat har til alle tider været et af videnskabens grundvilkår. Videnskabernes Selskab ser det som sin opgave at huse, udgive og facilitere synspunkter til fælles øget forståelse af videnskabens væsen for at sikre dens relevans og forankring i samfundet. I tråd med det giver Videnskab og Engagement et indblik i, hvordan forskere og andre samfundsdebattører opfatter videnskabens rolle og behandling i medier og det øvrige samfund. Bogen er blevet til på bagkant af et symposium afholdt i Videnskabernes Selskab i 2022.

Redaktørerne bag bogen

Martha Sif Karrebæk er professor i flersprogethed og dansk som andetsprog ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet.
Peter Harder er professor emeritus i engelsk sprog fra Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.
Anders Engberg-Pedersen er professor i litteraturvidenskab ved Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber på Syddansk Universitet og leder af Nordic Humanities Center på Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

 

Bidragsydere

Bogen er skrevet med bidrag fra Anja C. Andersen, Jens Borum, Anders Engberg-Pedersen, Lotte Folke Kaarsholm, Peter Harder, Sune Haugbølle, Vincent Hendricks, Thomas Hoffmann, Nils Holtug, Martha Sif Karrebæk, Lisbeth Knudsen, Martin Krasnik, Tune Pers, Jakob Skovgaard-Petersen, Karen Vallgårda og Ole Wæver.

Om Videnskabernes Selskabs Aktualitetsserie

Videnskabernes Selskabs nye serie giver mulighed for hurtigt at få bidrag fra arrangementer om aktuelle emner publiceret. Publikationerne kan efter aftale med Selskabets redaktør udkomme som rene netpublikationer, der bliver gjort tilgængelige på Selskabets hjemmeside eller som trykte bøger.

Videnskab og engagement – forskning, politik og medier i det 21. århundrede kan bestilles via Gads Forlag.

For spørgsmål til bogens indhold, kontakt venligst redaktør Anders Engberg-Pedersen. For spørgsmål til bogens udgivelse på Videnskabernes Selskabs forlag henvises til Selskabets redaktør Marianne Pade.