Virtuelt Forskningens Døgn skabte engagement og debat
Der var ild i seernes tastaturer, da Videnskabernes Selskab og Det Unge Akademi i anledningen af Forskningens Døgn den 28. april livestreamede tre tværfaglige, højaktuelle forskerforedrag om corona, kemi og eliter.
Da der i går aftes blev afholdt Forskningens Døgn i Videnskabernes Selskab var det ikke første gang, Selskabet lagde lokaler til den årligt tilbagevendende begivenhed. Til gengæld var det nyt for Selskabet at holde Forskningens Døgn uden en eneste deltager i huset. I lyset af covid-19 havde Selskabet nemlig valgt at livestreame eventet, så folk trygt kunne se med hjemmefra uden at skulle bekymre sig om mundbind, håndsprit og passende afstand. I stedet kunne den fulde fokus rettes mod videnskaben. Og det affødte stort engagement og seerglæde:
– Tak til Videnskabernes Selskab for en interessant aften både i faglighed, indhold og formidling! skrev en seer til streamingen af eventet på Facebook – en begejstring flankeret af andre medseeres positive udmeldinger som ”virkelig spændende og indsigtsfuldt”, ”informativt” og ”en fornøjelse af følge”.
Blandede videnskabelige bolsjer
Med Forskningens Døgn-initiativet som bagtæppe og den dynamiske sammensætning af tre forskere fra Det Unge Akademi og tre fra Videnskabernes Selskab, der blev styret gennem aftenen af vært og videnskabsformidler Line Friis Frederiksen, var det en stor, farverig skål af blandede videnskabelige bolsjer, seerne fik serveret. Og de tværfaglige dobbeltforedrag om håndteringen af coronapandemien (af Lone Simonsen og Kristian Cedervall Lauta), om innovativ og bæredygtig kemi (Karl Anker Jørgensen og Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen) samt elitebegrebet i nu- og datid (Gunner Lind og Christoph Houman Ellersgaard) satte hurtigt gang i en strøm af spørgsmål fra interesserede seere. Før aftenen var omme, var der blevet stillet spørgsmål om alt fra den såkaldte ”Minkgate” og muligheden for at udvikle medicin med færre bivirkninger til D-vitamin mod coronasmitte og hvorvidt, man har forsket i, hvor hurtigt folk glemmer en katastrofe.
Flere nåle, samme tråd
At se dynamisk videnskabsformidling afføde spørgelyst og nysgerrighed blandt folket er ikke blot i tråd med Forskningens Døgn som initiativ, men i høj grad også med Videnskabernes Selskabs egne værdier:
– Det er meget vigtigt for Videnskabernes Selskab ikke at lade en ydre omstændighed – som fx covid-19 – begrænse os i at udføre vores kerneopgaver, og at dele den nyeste forskning med danskerne, det er i høj grad et af vores fornemste og højest prioriterede mål, siger professor Marie Louise Nosch, præsident i Videnskabernes Selskab, og fortsætter:
– Så selvom vi er kede af, at vi ikke kan invitere folk ind i huset lige nu, så er det godt at se, at livestreaming gør det muligt for et stort publikum – og faktisk endnu større end normalt, fordi vi ikke er begrænsede af fysiske rammer – at få del i det nyeste nye fra forskningen.
Hvis du ikke nåede at se med, kan du se alle foredragene fra Forskningens Døgn-arrangementet på Selskabets YouTube-kanal ved at klikke her.
Klik her for at læse mere om Forskningens Døgn.
Denne artikel er skrevet af Rikke Reinholdt Petersen.