8,4kg ægte naturvidenskabshistorie tilbage på markedet
Hundrede år efter, at den første gang blev udgivet, er H.C. Ørsteds Samlede Naturvidenskabelige Skrifter atter udkommet på Selskabets forlag – i et helt nyt, redesignet og skarpt format, der passer til 2020.
8,4 kilo er temmelig meget: Faktisk er det det samme som lige godt 18 fodbolde. Eller 42 pakker smør. Og så er det i øvrigt den nøjagtige vægt på H.C. Ørsteds samlede trebindsværk, Naturvidenskabelige Skrifter, som i anledningen af 200-året for opdagelsen af elektromagnetismen nu genudgives af Videnskabernes Selskab som fotografisk genoptryk. Men i modsætning til fodbolde og smør har H.C. Ørsteds bog væsentligt mere at byde på i sit indhold.
Litterært benarbejde og tilløbsstykke
I virkeligheden er det i allerhøjeste grad på tide, at Ørsteds kæmpeværk kommer ud på butikshylderne igen – for originaludgaven har rent faktisk i løbet af de sidste mange år været ganske svær at få fingrene i:
Den har længe været udsolgt, og vi har gennem lang tid oplevet efterspørgsel på den, siger Selskabets redaktør, Marita Akhøj Nielsen, og fortsætter: Og det er et helt unikt værk. Kirstine Meyer, der lavede det i sin tid – hun var i øvrigt selv en fremragende fysiker – har simpelthen været gennem alt. Det lyder jo så nemt, når man taler om bogen som ”de samlede skrifter”, men de har virkelig ikke været nemme at samle. Hun har været gennem alle mulige kilder for at få fat på Ørsteds ting, og derefter har hun udgivet skrifterne meget præcist og nøjagtigt. Og derfor er det et standardværk af en sådan klasse, at det bare skal være på markedet. Det skal være tilgængeligt,” slår hun fast.
Kirstine Meyer, hvis to artikler om Ørsted indleder værket, har da uden tvivl også været meget grundig i sit arbejde. For på de nøjagtigt 1711 sider finder vi ikke alene alt det naturvidenskabelige arbejde, H.C. Ørsted fik publiceret; vi finder tilmed Ørsteds egne illustrationer og figurer. Og så er hans skriverier i øvrigt konsekvent gengivet på de sprog, de oprindeligt blev udgivet på. Og eftersom H.C. Ørsted ikke blot var et talent udi naturvidenskab, men også i høj grad i sprogenes verden, byder de tre binds artikler på hele 5 sprog – nemlig dansk, tysk, fransk, engelsk og latin.
Når naturvidenskaben bøjes i tid
Selvom bogen er svær at konkurrere med, når det kommer til grundigheden i redigeringen af den, for slet ikke at nævne dens enorme spændvidde af naturvidenskabeligt indhold, er det, ifølge Marita Akhøj Nielsen, ikke disse faktorer alene, der gør værket til noget ganske særligt:
Ørsted var virkelig en central person i guldalderens Danmark, og det er meget karakteristisk for ham og for den tid, at man havde en meget bredere tilgang til det hele – nærmest sådan en halvreligiøs forestilling om, at alting hænger sammen. Det var jo i og for sig også den forudsætning, der fik H.C. Ørsted til at antage, at der kunne være en forbindelse mellem magnetisme og elektricitet. Og det syn på naturvidenskaben ligger jo enormt langt fra det, vi har i dag, siger hun.
Og et sådant indblik i datiden gør netop, at værkets åndsmæssige tyngde rent faktisk er endnu større end dets rent fysiske – fordi læseren får et indblik i, hvordan datiden forstod, eller forsøgte at forstå, naturvidenskaben. Bogen giver en historisk baggrund for, hvad der foregik i en tidsperiode i dansk historie, hvor folk havde et helt andet spektrum af forudsætninger i forhold til det, vi har i dag. Bogen er, så at sige, sin vægt værd – om ikke i guld, så i hvert fald i videnskab og tidsånd.
H.C. Ørsteds naturvidenskabelige skrifter er netop udkommet på Videnskabernes Selskabs forlag.
Publikationen kan købes fra Gads Forlags webshop.
Yderligere information kan fås ved henvendelse til akademisk medarbejder i Videnskabernes Selskab Rikke Reinholdt Petersen.
Foto i artiklen: Jubilæumsudgivelse ‘ H.C. Ørsted – naturvidenskabelige skrifter’