Aktuelt fra forskningen 2024

Kom med til forårets videnskabelige foredrag

Foto: Anton Gvozdikov/Shutterstock
På mandag den 19. februar kan du komme med, når Videnskabernes Selskab slår dørene op til forårets første offentlige foredrag. Se arrangementerne her.

Om ganske kort tid tager Videnskabernes Selskab atter hul på en splinterny foredragsrække for 2024, hvor videnskaben som altid er i fokus. Og dette forår kommer vi vidt omkring – lige fra universets skabelse over arkæologiske oldtidsfund til moderne, aktuelle problemstillinger i vores fælles samfund, der berører så forskellige områder som fx atomvåben og børnepsykologi.

Hjælp til kryds i kalenderen?

Nogle af foredragene er allerede åbne for tilmelding, mens andre først vil blive tilgængelige, når vi nærmer os afholdelsesdatoen. Men frygt ej for at gå glip af noget – vi påminder dig gerne via vores nyhedsbrev, som du kan tilmelde dig lige her. Nyhedsbrevet omhandler udelukkende stof i relation til Selskabets initiativer og aktiviteter.

Offentlig videnskabsformidling i over 40 år

Videnskabernes Selskab har siden 1976 afholdt offentlige foredrag, både i forårs- og efterårssæsonen, der med titlen ”Aktuelt fra forskningen” garanterer det nyeste fra vidt forskellige hjørner af dansk forskning. Programmet for foredragene laves af Videnskabernes Selskabs Forskningsformidlingsudvalg, der sikrer et højt niveau af tværfaglighed og aktualitet og repræsentation på tværs af geografi, institutioner m.m.

Kort program for AKTUELT FRA FORSKNINGEN, forår 2024

Kunsthandlerens arv og de illegale oldsager

Offentligt foredrag: Vinnie Nørskov, lektor ved Aarhus Universitet og museumsleder hos Antikmuseet

Mandag den 19. februar kl. 19.30-21.00

Sted: Videnskabernes Selskab

På Antikmuseet på Aarhus Universitet befinder sig ca. 1500 potteskår. Skårene blev fundet i et varelager i Genève i 2016 og tilhørte den engelske kunsthandler Robin Symes, der var gået under jorden. Hvordan havnede potteskårene i varelageret, og hvorfor blev de aldrig sat til salg? Kan man finde tilbage til deres oprindelige fundsted? Se mere.

Foto: Vinnie Nørskov/AU

Jupiter og Juno

Offentligt foredrag: John Leif Jørgensen, professor i rumfartsteknologi og afdelingsleder for Måling og Instrumenteringssystemer, DTU-Space

Mandag den 4. marts kl. 19.30-21.00

Sted: Videnskabernes Selskab

Jupiters struktur er nøglen til forståelsen af solsystemets dannelse og – som vores lokale gasgigant – til forståelsen af de mange nyopdagede kæmpe exoplaneter og i lige linje livets opståen i vores solsystem. For at forstå Jupiter skal vi kende dens indre struktur, atmosfære og magnetosfære i detaljer. Derfor blev Juno, NASA’s seneste rumfartøj, optimeret mod netop disse formål… Se mere.

Foto: NASA

Minutter i midnat – atomtruslen før og nu

Offentligt foredrag: Casper Andersen, lektor ved Afdeling for Filosofi og Idéhistorie, Aarhus Universitet; og Henry Nielsen, lektor emeritus ved Center for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet

Mandag den 18. marts kl. 19.30-21.00

Sted: Videnskabernes Selskab

Dommedagsuret blev født i juni 1947. Med urets visere på syv minutter i midnat ville bekymrede videnskabsfolk advare alle om de farer, de nye kernevåben udgjorde for hele menneskeheden. I dag er atomtruslen igen tilbage i nyhedsstrømmen… Se mere.

Foto: Wikicommons/United States Department of Energy

Køn, magt og migration – etniske minoritetskvinders adgang til skilsmisse

Offentligt foredrag: Anika Liversage, ph.d. og professor MSO på VIVE, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd

Mandag den 8. april kl. 19.30-21.00

Sted: Videnskabernes Selskab

I mange lande har kvinder sværere ved at forlade dårlige ægteskaber, end de har i Danmark. Etniske minoritetskvinders erfaringer med skilsmisse kan dermed lære os om, hvordan køn og magt påvirkes af migration… Se mere.

Foto: Ole Bo Jensen/VIVE

Relationer, der gør en forskel – tilknytning og trivsel i småbarnsalderen

Offentligt foredrag: Mette Skovgaard Væver, professor i klinisk børnepsykologi og tidlig indsats og leder af Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, Københavns Universitet

Mandag den 22. april kl. 19.30-21.00

Sted: Videnskabernes Selskab

Foredraget sætter fokus på betydningen af de tidlige relationer for det lille barns sociale og følelsesmæssige udvikling – både i de tidlige leveår, men også i et livslangt perspektiv… Se mere.

Foto: Christoffer Regild

På nattejagt med vilde flagermus

Offentligt foredrag: Laura Stidsholt, biolog og Villum International Postdoc, Leibniz Institute for Zoo og Wildlife Research, Berlin

Mandag den 6. maj kl. 19.30-21.00

Sted: Videnskabernes Selskab

Flagermus udgør en fjerdedel af klodens pattedyrsarter og spiller vigtige roller for verdens økosystemer i alt fra regnskove til ørkener. De bruger en sofistikeret sans – nemlig biosonar – til at finde vej og føde i mørket… Se mere.

Oversigten over Selskabets arrangementer opdateres løbende og kan findes her.