Bog udgivet på Videnskabernes Selskabs forlag vinder amerikansk hæderspris

FOTO AF FORSIDE FRA ‘JULIUS THOMSEN. A LIFE IN CHEMISTRY AND BEYOND’
”For Videnskabernes Selskabs forlag er det en stor dag,” siger redaktør Marita Akhøj Nielsen om Science History Institutes tildeling af pris til biografi om dansk kemiker.

–     Det er helt almindeligt, at vores publikationer får endog meget flotte anmeldelser i både danske og internationale tidsskrifter. Det sker også, at vores   bøger nævnes i begrundelser for at tildele forskere en pris for deres arbejde. Men det er første gang, at en af vores udgivelser selv hædres med en pris. Vi er glade og stolte, siger Marita Akhøj Nielsen, redaktør på Videnskabernes Selskabs forlag, og lykønsker forfatter Helge Kragh.

Og der er også god grund til at være glade og stolte. Kraghs Julius Thomsen. A life in Chemistry and Beyond, som udkom på Selskabets forlag i 2016, er nemlig – ved enstemmig afgørelse – blevet tildelt Roy G. Neville-prisen, som uddeles af Science History Institute i Philadelphia, Pennsylvania.

Prisen, som er opkaldt efter kemiker Roy G. Neville (1926-2007), er stiftet med henblik på at hædre store monografiske og biografiske værker, ofte inden for kemien. Neville selv var en ivrig bogsamler og nåede inden sin død at føje omtrent 6000 forskellige titler til sin samling.

Mere end ”bare” en pris

Men med prisen følger ikke kun æren. Der ligger en helt klar mission bag uddelingen: Man vil anspore til den fortsatte udgivelse af biografiske arbejder, der er baseret på dybdegående, originalt forskningsarbejde og eminent formidlingsevne. Og man vil støtte op om bøger, der er med til at øge offentlighedens kendskab til videnskab og ingeniørvirksomhed.

Og det har et ekspertpanel vurderet, at Julius Thomsen. A life in Chemistry and Beyond i høj grad lever op til. Der lægges i det hele taget ikke skjul på begejstringen for bogen i bekendtgørelsen af prisoverrækkelsen, hvori præsident for the Science History Institute Robert G. W. Anderson omtaler den som ”a masterpiece and a fitting tribute to Julius Thomsen and his contribution to the chemical and molecular sciences”.

For forfatteren selv er der flere positive sider af en sådan prisbelønning:

–     Jo, det er da rart at blive værdsat internationalt, ikke mindst fordi, det kom som en overraskelse, siger Helge Kragh. Det glæder mig også, fordi prisen kaster internationalt lys over dansk videnskabshistorie og en dansk videnskabsmand, der i øvrigt ikke er særligt kendt.

Bøger med videnskabelig tyngde

Biografien over Julius Thomsens liv og videnskabelige karriere, der bl.a. omhandler Thomsens pionerarbejde inden for termokemien, er en af flere bøger fra Helge Kraghs hånd, som er udkommet på Videnskabernes Selskabs forlag. Forlaget har eksisteret siden 1745 og er et af Danmarks ældste, stadigt aktive forlag, med den tilføjelse, at udgivelsesprofilen udelukkende går på videnskabelig litteratur. En kernesag for forlaget er, at alt, der når ud på hylderne, skal være af en kvalitet, så det kan betale sig at konsultere bogen frem for altid at google sig til hurtige facts.

Den formelle prisoverrækkelse vil finde sted den 17. oktober 2019 til en festmiddag arrangeret af the Science History Institute. Med Roy G. Neville-prisen følger en pris på 5000 dollars.

*Professor emer., dr.scient. et phil. Helge Kragh har været medlem af Videnskabernes Selskab siden 2001.