Ny bog fra Videnskabernes Selskab

Den navnløse fra Cambridge

 

Ny bog med kommentar til Aristoteles’ Sofistiske gendrivelser er netop udkommet på Videnskabernes Selskabs forlag.

Medlem af Selskabet og ekspert i middelalderens filosofi, Sten Ebbesen, står bag den nylige udgivelse af Anonymus Cantabrigiensis (da.: ”den navnløse fra Cambridge”). Værket indeholder en udførlig latinsk kommentar til et af Aristoteles’ værker, Sofistiske gendrivelser; en kommentar, som er en vigtig kilde til oplysning om logikkens udvikling gennem tiden, og som kun er overleveret i ét eneste håndskrift, der nu opbevares i Cambridge.

Forfatteren til kommentaren er, ligesom titlen hentyder til, ganske ukendt. Men vi ved dog, at han har opholdt sig i Paris. Kommentaren stammer fra omkring år 1205, som er en spændende periode i Paris’ historie, hvor byens lærde begyndte at organisere sig og herved også skabte grundlaget for det, der senere blev Paris Universitet.

Den anonyme kommentator har haft en virkelig god sans for de filosofiske kernepunkter, der fremstilles i Aristoteles’ arbejde, og netop derfor har kommentaren stadig høj faglig værdi den dag i dag. Foruden kommentaren har Sten Ebbesen forfattet en yderst udførlig og hjælpende indledning til værket.

 

Titel: Anonymus Cantabrigensis. Commentarium in Sophisticos Elenchos Aristotelis.

Redigeret af: Sten Ebbesen.

Udgivet på Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs forlag, 2020.

Serie: Scientia Danica. Series H, Humanistica, 8 · vol. 19.

407 sider, 150 kr., paperback.

ISSN 1904-5492 · ISBN 978-87-7304-424-7.

Bogen kan købes på Gads Forlags webshop.


Foto på forside og i artiklen: Forside på ‘Anonymus Cantabrigiensis’ – Commentarium in Sophisticos Elenchos Aristotelis’