Det ikoniske P.S. Krøyer maleri fra Videnskabernes Selskab er på rejse

Siden P.S Krøyer i 1897 satte sidste penselstrøg på det kæmpe maleri ”Et møde i Videnskabernes Selskab” har det kun været uden for bygningen to gange. Nu bliver det lånt ud til Skagens Museum.

– Det her maleri er hjerteblod for Videnskabernes Selskab, forklarer redaktør i selskabet Marita Akhøj Nielsen,

– … jeg er faktisk temmelig spændt.

Maritas anspændelse skyldes, at maleriet, inden det kan pakkes ind og køres til Danmarks nordligste spids, skal tages ned af væggen, som det er fæstnet til. Det er ikke helt nemt, og kræver en del mandskab. I den gamle mødesal i Videnskabernes selskab, som hver 2. torsdag huser møderne for selskabets medlemmer, hænger nu et par mand højt på to stiger. Fra gulvet følger en fotograf, to folk fra Skagens Museum, der er vant med at nedtage og flytte store kunstværker, en tekniker fra Videnskabernes Selskab, en konservator og 5-7 flyttefolk med i mændenes arbejde.

Maleriet skal til Skagen for at forenes med 4 andre af P.S. Krøyers bestillingsværker, som for første gang nogensinde skal udstilles sammen.

– Så er det fri, lyder det fra en af mændene på stigen.

De øvrige holder godt fast i maleriet, der langsomt flytter sig ud fra væggen.

Muskler spændes og koncentrationen er tyk i rummet, mens maleriet langsomt sænkes ned til gulvet, ned på en vogn med hjul.

Et lettelsens suk lyder samlet fra salen.

Maleriet er ikke hele sandheden

Værket blev oprindelig bestilt af Carlsbergfondet, og det er monumentalt i mere end en forstand. Dels er det med sine godt 15 kvadratmeter Krøyers største værk nogensinde, men anses også af flere for at være et af de betydeligste værker i hans kunstnervirksomhed (læs en længere artikel om værket ved at klikke her).

Maleriet viser et møde i Videnskabernes Selskab, som det kan have set ud – eller næsten. For maleriet portrætterer hele 51 af datidens største videnskabsmænd, men i rummet, hvor møderne blev holdt, var der faktisk kun plads til højst 25. På værket holder Japetus Steenstrup desuden et foredrag for de øvrige, der blandt tilhørerne tæller kronprinsen – den senere kong Frederik d. VIII. Men rent faktisk var Steenstrup ikke i 1897 længere i stand til at holde foredrag på grund af alder.

– Men selv om det måske mere viser selskabet, som man ønskede at se det, bærer det den dag i dag på nutidens fortælling om Videnskabernes Selskab. Det kan godt være, at forskere kan være uenige, skændes og måske nærmest hade hinanden, men de er stadig bundet sammen i det fælles ønske om at udforske og grave sig ned i videnskaben. Altså skabe ny viden. Med sit billede gav Krøyer videnskabernes selskab drømmen om videnskabernes selskab. Og den lever stadig, forklarer Marita Akhøj Nielsen.

Først efter flere timers arbejde med at få maleriet pakket forsvarligt ind, båret ned af trappen og bugseret ind i lastbilen tager det afsted mod Skagen.

– Vi er naturligvis glade for at låne maleriet ud, men vi glæder os sørme også til, at det kommer tilbage igen, slutter Marita dagen.

Maleriet kommer på plads på bagvæggen i gammel mødesal til september, således at besøgende til åbne foredrag og andre arrangementer kan se det.

De øvrige værker på udstillingen på Skagens Museum er Industriens Mænd, Selskab i Glyptotheket på Ny Carlsberg, Komiteen for den franske Kunstudstilling i København 1888, Fra Københavns Børs. Ferniseringen finder sted 24. maj og udstillingen løber frem til september 2019.