Dyrestemmen – et samspil mellem hjerne, muskler og fysik

Dyrestemmen – et samspil mellem hjerne, muskler og fysik

Menneskets stemme er vigtig for vores kommunikation, identitet og kunstnerisk udtryk. Men at lave lyde med stemmen er også den primære måde, pattedyr, padder og fugle kommunikerer på. Denne proces involverer komplekse og nøje koordinerede kropsbevægelser, som er afgørende for succes i konkurrencen om ressourcer og for at finde partnere. Men for mange dyrs vedkommende ved vi stadig ikke, hvordan de laver lyd.

Foto: Kareem Iliya

Elemans og hans forskergruppe har de sidste ti år undersøgt, hvordan lyde produceres hos forskellige vokale hvirveldyr. Ud over at opdage bemærkelsesværdige tilpasninger hos gnavere og akvatiske frøer, har de vist, at den teori, der er for menneskelig lydproduktion, også kan forklare, hvordan mange hvirveldyr, herunder fugle, primater, flagermus og senest tand- og bardehvaler, genererer lyd. Men vi har dog stadig kun en grundlæggende forståelse af de mekanismer, der styrer både dyre- og menneskestemmer.

Foredraget giver eksempler på gruppens forskning og viser bl.a. også, hvordan dyr, både i luften og under vandet, kan tilpasse deres lydproduktion i en verden domineret af menneskeskabt støj.

Coen Elemans er professor og leder af Sound, Communication and Behavior Group på SDU, Odense. Han og hans forskningsgruppe har udviklet flere eksperimentelle opsætninger og sensorteknologier til at studere stemmeproduktion og muskelfysiologi, hvilket har ført til publikationer i de højst rangerede tværfaglige tidsskrifter (f.eks. Nature, Science, PNAS). Coen har modtaget flere internationale priser, f.eks. Bolk-prisen, MBL Grass Fellow og BioMed’s Central Research Award.

Spørgsmål

profile picture

Birgit Olsen

Akademisk medarbejder

search
Foto: Cathrine Drud

Coen Elemans

Professor

Syddansk Universitet