Køn, magt og migration – etniske minoritetskvinders adgang til skilsmisse

Køn, magt og migration – etniske minoritetskvinders adgang til skilsmisse

I mange lande har kvinder sværere ved at forlade dårlige ægteskaber, end de har i Danmark. Etniske minoritetskvinders erfaringer med skilsmisseprocessen kan sige noget om, hvordan køn og magt påvirkes af migration.

Foto: Ole Bo Jensen / VIVE

Skilsmisse kræver aktiv handling. Den bryder med forventningen om, at ægteskabet varer livet ud, og forløbet fra, at en kvinde ønsker skilsmisse, til hun er helt ude af ægteskabet, er ofte langvarigt. Dette foredrag bygger på livshistoriske interviews med 135 etniske minoritetskvinder, der alle blev skilt – altovervejende på eget initiativ. Kvindernes historier kaster lys over de ”landskaber”, de måtte kæmpe sig igennem på vej ud af ægteskabet. Det er historier om familier, etniske minoritetsnetværk og om den danske stat. Kvindernes brede spektrum af erfaringer – fra enorm modstand til stor støtte og accept – giver indblik i mangfoldigheden i sådanne kvinders private liv og i, hvordan migration skaber komplekse forandringer. Deres historier gør os klogere på forhold, der handler om kvinders magt over eget liv. 

Anika Liversage er PhD og professor MSO på VIVE – Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd. Hun har i godt 15 år arbejdet med etniske minoriteters liv i Danmark. Hun ser på ændringer i køns- og generationsrelationer i etniske minoritetsfamilier, med særlig fokus på ægteskab og skilsmisse, samt på ældre migranters levevilkår. Hun arbejder primært kvalitativt og kan blandt andet interviewe på tyrkisk. Hun skriver pt. på en bog om skilsmisse finansieret af et Carlsbergfond-stipendium.

 

Læs mere om Anika Liversages forskning her.

Foto: Agnete Schlichtkrull / VIVE

Anika Liversage