Dronningen uddeler stor videnskabspris i Videnskabernes Selskab

Det var med stor glæde professor Marie Louise Nosch i dag modtog Dronning Margrethe IIs videnskabspris for sin alsidige og tværvidenskablige forskning.

Det er 4. gang, at prisen der bærer Majestætens eget navn bliver uddelt, som det skete den 24. april i de smukke omgivelser i Videnskabernes Selskab. De historiske lokaler er som skabt til uddelingen af en sådan pris:

– Deres Majestæt, ærede prismodtager, mine damer og herrer. På vegne af det kongelige danske videnskabernes selskab er det mig en stor glæde at byde velkommen til uddelingen af Dronning Margrethe ll’s videnskabspris for 2019, startede Præsident Mogen Høeg Jensen sin velkomst.

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab indstiftede prisen i 2015 i anledning af Selskabets protektor HM Dronningens 75 års fødselsdag, og vil blive overrakt én gang årligt de næste 25 år. Når prisen i går netop til Marie Louise Nosch skyldes det blandt andet det store tværfaglige sigte i hendes forskning, forklarer Præsident for selskabet Mogens Høeg Jensen:

– Marie Louise Nosch har i løbet af de seneste år opbygget et meget levende forskningsmiljø på verdensplan og ydet afgørende forskningsresultater inden for tekstilforskning. Hendes forskningsområde er særdeles tværvidenskabeligt med tilknytning til store fagområder som historie, arkæologi, fysik og tekstile håndværk. På den baggrund har hun været i stand til at give den humanistiske forskning nye metoder til at forstå aspekter af fortiden og historien, som hidtil har været underbelyst.

Sideløbende har Marie-Louise Bech Nosch også på fornem vis været i stand til at formidle sine forskningsresultater og store indsigt til det brede publikum – lige meget om det så gælder kronologien for knaphuller eller Linear B – det skriftsystem som bronzealdersamfundet i Grækenland brugte længe før alfabetet blev opfundet. Selv er hun naturligt nok meget glad for prisen:

– Deres majestæt, kære familie, venner og kollegaer – af hjertet tak, sagde hun blandt andet. – Det er en meget stor ære og glæde for mig personligt, og for hele tekstilforskningsmiljøet i Danmark, at modtage Dronning Margrethe II’s Videnskabspris 2019. Dronningen har vist sin støtte og interesse gennem mange år. Hendes store historiske overblik, hendes dybe faglige viden i arkæologi og kunst, og den intense taktile aktivitet med håndarbejde og tekstile teknikker giver os en fælles erfaringsgrund. Hun er en inspiration for os.

Prisen er på 100.000 kroner, der går til forskeren.