Medlem af Videnskabernes Selskab imponerer på den anden side af Atlanten

Bo Barker Jørgensen, dr.scient. og professor ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, er i år blevet optaget i det prestigefyldte amerikanske National Academy of Sciences – en hædersbevisning, som kun ganske få danske forskere før ham kan bryste sig af.

Det var ikke helt uden overraskelse, da Bo Barker Jørgensen blev ringet op af en amerikansk kollega, der ønskede ham tillykke med den nye titel som medlem af National Academy of Sciences – han var nemlig ikke selv blevet informeret om udnævnelsen endnu.

Men af alle nyheder, der sådan kan komme bag på en, hører denne her nu engang til den bedre slags. National Academy of Sciences i Washington D.C. er nemlig et af de mest velansete akademier på verdensplan og udgør sammen med National Academy of Engineering og National Academy of Medicine en trebenet rådgivningsinstitution, der har til formål at understøtte politisk beslutningstagning på landsplan med uafhængige, objektive bidrag fra videnskaben.

Et medlemskab med en mission

Som medlem af NAS skal Bo Barker Jørgensen være med til at servere netop nogle af den slags videnskabelige bidrag, der betyder, at beslutninger med stor betydning for samfundet bliver taget på et velinformeret grundlag. Og arbejdet? Det har han allerede taget fat på:

– Konkret betyder medlemskabet, at jeg bliver engageret i NAS’s aktiviteter, at jeg skal til Washington D.C. til næste NAS-årsmøde, og at jeg får flere opgaver som reviewer og evt. editor for PNAS [The Proceedings of the National Academy of Sciences, red.]. Den første PNAS-artikel til review kom tre dage efter, at jeg var blevet medlem, fortæller Barker Jørgensen i et interview med Selskabet.

Alle gode gange 12

Selvom medlemskabet af NAS på nuværende tidspunkt i Bo Barker Jørgensens karriere måske nok ikke betyder, at han rykker teltpælene op og flytter ”overseas”, så er der stadig tale om en anerkendelse, der kun er ganske få danskere beskåret. Som det nævnes i pressemeddelelsen fra Aarhus Universitet om Barker Jørgensens NAS-titel, så er forskeren nemlig kun ”[…] den 12. danske forsker, der bliver inviteret med i National Academy of Sciences i løbet af de 157 år, akademiet har eksisteret”.[1] Og ikke alene er dette dusin dygtige danskere blevet optaget i NAS – de er også alle sammen blevet optaget som medlemmer i Videnskabernes Selskab. En af disse er bl.a. Tom Fenchel, Bo Barker Jørgensens tidligere specialevejleder – og præsident for Videnskabernes Selskab fra 2004-2008.

Ligesom National Academy of Sciences har Videnskabernes Selskab også en lang tradition for at optage prominente forskere uden for landets grænser. Det betyder, at store forskernavne som fx Bruno Latour, Roman Jakobson, Albert Einstein (og mange flere!) hører til skaren af videnskabsmænd, der – ligesom Bo Barker Jørgensen – har imponeret den videnskabelige verden på tværs af landegrænser.

Du kan læse mere om Natural Academy of Science på www.nasonline.org.

 


[1] ”AU-professor i eksklusivt selskab: Verdenskendt akademi vil have Bo Barker Jørgensen”, pressemeddelelse fra Aarhus Universitet Natural Sciences, Via Ritzau, 2020.

Forsidefoto af Rigmor Mydtskov

Skrevet af Rikke Reinholdt Petersen