Statement fra Internationa Human Rights Network

Menneskerettigheder sættes under pres under Covid-19

Mere end 90 akademier arbejder sammen i en alliance mod at COVID-19 krisen udnyttes til at indskrænke ytringsfriheden og slå ned mod regeringskritik.

Regeringerne har ansvar for ytringsfrihed og ligebehandling

COVID-19 udgør i øjeblikket en trussel mod sundhedssituationen i hele verden, og i kampen mod COVID-19 er det helt essentielt, at menneskerettigheder bliver indtænkt i svaret på krisen. Gennem The International Human Rights Network of Academies and Scholarly Societies (IHRN) kræver mere end 90 akademier at staterne sikre, at alle har lige adgang til sundhed, og befolkninger har adgang til rettidig og faktuel information om pandemien. Desværre er der flere stater, som har brugt pandemien som undskyldning til at indføre brede restriktioner på ytringsfrihed og har forsøgt at straffe fredelig kritik af regeringers tilgang til krisen.

Disse handlinger stemmer ikke overens med en rettighedsbaseret tilgang til pandemien, og de Internationale Menneskerettigheder kræver et svar på COVID-19, hvor tiltag der rammer ytringsfrihed og andre rettigheder er lovlige, nødvendige, proportionelle, tidsbegrænsede og ikke-diskriminerende.

 

COVID-19 rammer marginaliserede hårdest

COVID-19 rammer alle, men i særlig grad samfundets mest marginaliserede og udsatte grupper. Derfor skal svaret på krisen prioritere en identificering og adressering af disse individers behov. Efterhånden som pandemien har spredt sig, har der også været en stigning i rapporter om xenofobi, diskrimination og vold. Søgen efter syndebukke er en af de største trusler i samfundet, og staterne bliver nød til at forhindre disse handlinger. Det sker ikke i dag. I stedet har mange stater udnyttet krisen til at slå hårdt ned på kritik og tilbageholder stadig individer i modstrid med de Internationale Menneskerettigheder.

 

Overfyldte fængsler er særligt udsatte

IHRN har i lang tid arbejdet for løsladelsen af forskere, akademikere, sundhedspersonale og andre kolleger, som bliver tilbageholdt i fængsler i uoverensstemmelse med de Internationale Menneskerettigheder. Mange af disse bliver tilbageholdt i fængsler med dårlig hygiejne og mulighed for lægehjælp, hvilket gør dem ekstra udsatte over for voldsomme konsekvenser ved COVID-19. Verdenssundhedsorganisationen og UNHCR har bedt regeringer om øjeblikkeligt at stoppe for overfyldning i fængslerne og har efterspurgt, at individer tilbageholdt på vilkårlige grundlag, bliver løsladt. IHRN opfordre stærkt alle regeringer og andre, der arbejder i kampen mod COVID-19, til at gøre beskyttelsen af menneskerettigheder til en central del af deres kamp.

 

Læs hele erklæringen fra IHRN her.

Billedkreditering: Desiree Ho for Innovative Genomics Institute.