Netop udgivet tegneserie fejrer H.C. Ørsted

Foto: Videnskabernes Selskab. Forside fra ‘HCØ – kampen om videnskaben’
For første gang udkommer en tegneserie på Videnskabernes Selskabs Forlag. HCØ – Kampen om videnskaben fortæller historien om en mands rejse mod oplysningens tinde, om hans sejre og nederlag og samtidens videnskabelige verdenssyn. Tegneserien udgives sammen med tegneserieforlaget Cobolt og ligger godt i tråd med Selskabets fokus på videnskabsformidling til flere danskere.

I år er det præcis 200 år siden, at HCØ så en kompasnål dreje under påvirkning af elektricitet. På den måde opdagede han elektromagnetismen og lagde grundstenen til det moderne elektrificerede samfund, vi har i dag. Gennem hele 2020 bliver 200-året for opdagelsen fejret – nu også med en underholdende og lærerig tegneserie. Og resultatet er enestående, mener redaktør på Videnskabernes Selskabs Forlag, Marita Akhøj Nielsen:

 

–    Jeg er meget imponeret. Det er virkelig videnskabs- og åndshistorie på et højt niveau, de har fået ind i mediet, fortæller hun, da hun – efter eget udsagn – har slugt tegneserien.

 

Fra idé til streg

Idéen til tegneserien opstod, da Marita Akhøj Nielsen og kommunikationschef Kristoffer Frøkjær delte deres entusiasme for tegneserier. Henrik Prætorius (forfatter til tegneserien) havde vist Kristoffer Frøkjær nogle skitser til en tegneserie, og pludselig faldt brikkerne på plads.

Men da Selskabet jo ikke har nogen erfaring med udgivelse af tegneserier, allierede de sig med tegnerserieforlaget Cobolt. Til alt held og stor glæde kunne Novo Nordisk Fonden godt se perspektivet i udgivelsen og støttede derfor Henrik Prætorius og projektet med en rundhåndet bevilling.

 

Tegneserier kan noget som videnskabsformidling

Tilbage var så ”bare” at lave tegneserien. Det skulle gå stærkt, for den skulle jo udkomme i løbet af 2020, men heldigvis fremtryllede Cobolt hurtigt de to erfarne og kendte tegnere Niels Roland og Peter Snejbjerg. Der var nemlig brug for to tegnere for, at den kunne komme ud så hurtigt som muligt. Og, kun godt 8 måneder efter, arbejdet blev igangsat, kom tegneserien på gaden den 28. august 2020.

Forfatteren bag den, Henrik Prætorius, har på forhånd haft store krav til tegneserien:

– Den skal først og fremmest være sjov at læse! Og så er tegninger gode til at forklare, hvordan ting så ud i gamle dage. H.C. Ørsted eksperimenterede jo meget, så tegninger kan være med til at give en bedre forståelse for hans videnskab. På den måde kan tegneserien visualisere det, som er svært at fortælle kun i ord, siger Henrik Prætorius.

Og det er en betragtning, Marita Akhøj Nielsen til fulde deler:

– Det er jo en sjov genre, da den ligger et sted mellem skrift og billede. Det er en salgs stivnet film, fordi du har billeder, som appellerer til helt andre dele af hjernen, end hvis du kun formidler via ord. Og det gør tegneserien til en oplagt genre til at fortælle videnskab, forklarer hun.

På samme måde som alle andre udgivelser på Selskabets forlag er også tegneserien blevet fagligt ”peerreviewed” før udgivelse, idet videnskabshistoriker Helge Kragh har gennemset og korrigeret manus, så alle faglige detaljer er på plads. På den vis bliver tegneserien formentlig den første nogensinde, der gennemgår samme procedure som videnskabelige artikler.

 

I tråd med den nye ånd i Videnskabernes Selskab

Det kan måske synes underligt, at Selskabet, der traditionelt har mere fagligt orienterede udgivelser bag sig, engagerer sig i en tegneserie. Men faktisk ligger den godt i tråd med det, Selskabet gerne vil, forklarer Marita

– Fra Videnskabernes Selskab har vi jo et ønske om at brede videnskabens store vigtighed ud i landet. Og da vi fik idéen med tegneserien om HCØ, så vi samtidig muligheden for at afprøve en lidt mere utraditionel og underholdende videnskabelig formidlingsform.

 

Et ønske, der stemmer godt overens  med andre nye tiltag fra Selskabet:

– Der er et ønske om, at Selskabet afprøver nye veje til videnskabelig formidling over for danskerne. Ligesom deltagelse i Folkemødet på Bornholm, de film, vi har lavet om Ørsted, der bliver vist på DR, og den videnskabelige podcast fra Selskabet, ”Grundtanker”, der kommer til efteråret, er tegneserien et led i at brede paletten af formidling ud for at se, hvordan vi bedst kommer ud med budskabet om, at videnskab altså er helt nødvendigt for fremtidens samfund. Præcis ligesom nutidens samfund også er bygget på skuldrene af fortidens videnskabsfolk, slutter kommunikationschef Kristoffer Frøkjær.

 

“HCØ – Kampen om videnskaben” er skrevet af Henrik Prætorius, tegnet af Peter Snejbjerg og Niels Roland og farvelagt af Angelica Inigo. Den udkommer den 28. august på Forlaget Cobolt og Videnskabernes Selskabs Forlag. Den koster 199,95 kr., og den kan købes i boghandlere over hele landet samt hos Forlaget COBOLT

Og vil man se skaberne forklare hvordan den blev til, så se med her