Prominent kvindelig forsker får dronning Margrethe II’s Videnskabspris

Prisen uddeles af Videnskabernes Selskab, og går i 2020 til Anja Groth, professor i kromatinbiologi. I år uddeles prisen for femte år i træk. Overrækkelsen, der sker ved Majestæten selv, skulle egentlig have fundet sted i april, men forventes på grund af Coronakrisen at finde sted i efteråret.

Anja Groth, ansat ved Københavns Universitet som Program- og gruppeleder ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, er førende inden for forskningen i, hvordan menneskets celler ved celledelingsprocessen overfører epigenetisk information til de nyskabte celler. Det er den proces, der gør det muligt for de nye celler at ”huske” deres funktion, og blive magen til den oprindelige celles. Så hudceller bliver til hudceller og blodceller til flere blodceller, når de deles. Anja Groth er naturligvis glad for anerkendelsen:

Jeg er utrolig stolt over at modtage denne pris, der jo er en helt særlig udmærkelse, fordi det er Dronningens pris, der uddeles med fejringen af hendes 80-års fødselsdag, og fordi den gives inden for alle de videnskaber, Selskabet repræsenterer, siger Groth i et interview med Videnskabernes Selskab, og fortsætter: Det er en stor anerkendelse af arbejdet i min forskningsgruppe og de nybrud inden for epigenetik, som vi har opnået. Vi har arbejdet på at forstå disse processer i mange år og trin for trin afdækket dem. Men der er stadig mange molekylære mysterier at løse i epigenetikken, og det at modtage et sådan kæmpe rygklap som denne pris, giver både mig og hele min forskningsgruppe ny energi til at fortsætte arbejdet og nå endnu længere.  

Groth og hendes forskningsgruppes arbejde har stor betydning for vores forståelse af, ikke kun hvordan kroppen udvikler sig som organisme generelt, men også måden, hvorpå en række komplekse sygdomme udvikler sig – bl.a. kræftsygdomme. Denne indsats på så afgørende og aktuelle områder af videnskaben var én af flere ting, der blev vægtet højt, da Videnskabernes Selskabs præsidium endte med at nominere Anja Groth.

Mogens Høgh Jensen, Præsident i Selskabet beskriver da også Anja Groth som ”en særdeles talentfuld forsker, der allerede har høj international status”. Det samme viser hendes CV, hvor hun tidligere har modtaget flere imponerende priser og anerkendelser for sit arbejde. Blandt disse kan nævnes EliteForsk-prisen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet samt Heirloom Award for Women Scientist Leaders og ikke mindst optagelse i European Molecular Biology Organization og Videnskabernes Selskab. Desuden har hun også været medlem af Danmarks Frie Forskningsfonds Forskningsråd for Sundhed og Sygdom.

Anja Groth kan se frem til at få overrakt prisen af HM Dronning Margrethe II selv ved en prisoverrækkelsesceremoni i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Efter overrækkelsen vil hun give en præsentation af sin nyeste forskning for de deltagende gæster.

 

Yderligere information kan fås ved henvendelsen til kommunikationschef i Videnskabernes Selskab Kristoffer Frøkjær.

Om HM Dronning Margrethe II’s Videnskabspris

Prisen er på 100.000 kroner og gives én gang om året til en fremragende dansk forsker under 50 år, hvis forskning er inden for de videnskaber, som repræsenteres af Selskabet. Prisen blev indstiftet af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i 2015 i anledningen af Selskabets protektor HM Dronning Margrethe II’s 75-års fødselsdag, og den overrækkes derfor altid i april, tæt på HM Dronningens fødselsdato. Prismodtageren udpeges af Selskabets præsidium efter indstilling fra medlemmer af Selskabet. Tidligere prismodtagere er prof. Marie-Louise Nosch, prof. Morten Heiberg, prof. Bo Brummerstedt Iversen og prof. Jens Christian Svenning.

Foto på forside: Lars Svankjær/ Videnskabernes Selskab