Statement fra Committee of Human Rights

Racisme skal stoppes ved hjælp af videnskab

Videnskaben kan gennem forskning og mangfoldighed bidrage til kampen mod racisme. Committee on Human Rights opfordrer alle kollegaer til at tage del i bekæmpelsen af diskrimination.

Ulighed  og diskrimination under COVID-19

The Committee on Human Rights (CHR) har udsendt en erklæring der fordømmer den strukturelle racisme, der gennemsyrer det amerikanske samfund. Komitéen ligger under the U.S. National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine og har udgivet dette statement i samarbejde med Black Lives Matter. Videnskabernes Selskab samarbejder med komitéen i kampen for at sikre menneskerettigheder i hele verden, og dette gælder også bekæmpelsen af diskrimination og vold. Den strukturelle racisme i USA koster nemlig ikke kun mennesker livet, som var tilfældet for George Floyd blandt mange andre. Den har også afgørende påvirkning på liv og sundhed. COVID-19 er det seneste eksempel på dette, hvor konsekvenserne af pandemien har ramt sorte og farvede i USA langt hårdere end resten af befolkning. Det samme ser vi i resten af verden. De store konsekvenser af uligheden i sundhed er beskrevet i studiet Unequal Treatment: Confronting Racial and Ethnic Disparities in Health Care (2003) udgivet af National Academy of Medicine i USA. Studiet bidrager med afgørende viden til at bekæmpe uligheden og diskriminationen i sundhed.

 

Videnskaben har et ansvar

Kampen mod diskrimination og ulighed kræver handling på alle niveauer i samfundet. Dette gælder selvfølgelig også videnskaben, og CHR opfordre alle medlemmer af det videnskabelige samfund til at arbejde for et mere lige samfund uden racisme og vold. Samtidig er det afgørende at sikre retfærdighed og mangfoldighed i vores egne professioner. Dette er ikke tidspunktet til at tie stille, men ord er ikke nok. Der er brug for handling for at kunne skabe meningsfulde og vedvarende forandringer, også i det videnskabelige samfund.

Læs hele erklæringen fra CHR her.