Videnskabernes Selskab: Der bør følge nye penge med aftale om mulighed for forlængelse af midlertidige ansættelser

Hvis regningen for forlængelse havner i forskningsverdenen, vil det kunne skade dansk forskning på sigt.

Først og fremmest glæder Videnskabernes Selskab sig over, at der nu er åbnet mulighed for at forlænge midlertidigt ansatte indenfor forskningsverdenen ved projektforsinkelser som følge af Covid-19 situationen og den nedlukkede samfundssituation. Det gælder ikke mindst phd.er og postdocer. Aftalen løser et meget stort og konkret problem, idet de midlertidigt ansatte ikke blot kan udskyde og forlænge deres forskningsprojekter. Uden denne aftale ville de ikke kunne nå i mål. Imidlertid rejser aftalen spørgsmålet om, hvordan forlængelser skal finansieres. Hvis ikke der følger penge med muligheden for forlængelse, rummer det en fare, mener præsident i Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen:

– Det er naturligvis godt, at phd.er, postdocer og andre nu kan få forlænget deres ansættelser ved forsinkelser som følge af Covid-19 situationen. Men det kan stille forskningsverdenen i en kattepine, idet den er så hårdt økonomisk spændt for, at nærmest den eneste måde at sikre midler til forlængelserne af de midlertidige ansættelser er ved at fyre fastansatte. Det i sig selv kan udhule det eksisterende danske forskningsmiljø og skabe stor og varig skade. Det er derfor vigtigt, at der følger penge med, som kan dække de omkostninger, der følger af Covid-19 forsinkelsen.

 

Store summer

Og der er tale om ganske store summer. Hvor store er svært at gøre op, men ud fra tal fra 2018 findes der eksempelvis over 8000 phd.er og mere end 2500 postdocer i Danmark. Udgiften til deres lønmidler i 3 måneder andrager op mod 1 mia. kr. Et tal der ikke dækker øvrige midlertidigt ansatte, som fx adjunkter, og heller ikke tager højde for udgifter til laboratoriefaciliteter og forskning eller feltarbejde, der er gået tabt, eller skal gentages. Uanset det eksakte tal er omkostningen ganske givet substantiel, og det skaber panderynker:

 

– Der er givet tale om så store beløb, at forskningsverdenen vil have svært ved selv at dække det, uden det gør skade på andre områder af dansk forskning. Derfor bør der med aftalen følge et beløb, der sikrer, vi ikke taber vital forskning – og fremtidige vitale forskere – på gulvet, forklarer generalsekretær i Videnskabernes Selskab Lars Arge, og slutter med en anbefaling:

– Det er dejligt at se den store fleksibilitet og imødekommenhed, som hele den politiske verden udviser i denne meget svære Covid-19 situation. Vi håber naturligvis, den også kan indbefatte det felt, der skal løse både denne krise og dem, der ulykkeligvis må komme. Nemlig forskningen.

 

Denne artikel er skrevet af Kristoffer Frøkjær

Foto på forside: Lars Svankjær/ Videnskabernes Selskab