Videnskabernes Selskab sætter fuldt fokus på H.C. Ørsted i 2020
Gennem hele året vil et konsortium bestående af Astra, Experimentarium, DTU og Videnskabernes Selskab, sammen med en række andre aktører sørge for at 200-året for opdagelsen af elektromagnetismen ikke går nogen danskeres næse forbi
Da Hans Christian Ørsted i sommeren 1820 sendte strøm gennem en ledning, mens han holdt en kompasnål hen over, ændrede den retning – og det samme gjorde hele verdens fremtid. Med sin opdagelse lagde han nemlig grundstenen til hele det elektrificerede samfund, som vi i dag kalder den moderne verden. Det skal fejres.
Film, bøger og foredrag
Det kommer ikke til at skorte på begivenheder strøet ud over året. Præsident i selskabet Mogens Høgh Jensen ser frem til alle begivenhederne:
– H.C. Ørsted var jo sekretær for selskabet i over 20 år, og han havde enorm betydning for sin samtid. Ikke bare i kraft af sin opdagelse af elektromagnetismen, men også som inspirator for andre i Danmark. Både inden for videnskab, men også inden for erhvervsliv og som formidler til ”den almindelige mand” kan man vel nærmest kalde ham en enmandshær.
Fejringen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen sker med det landsdækkende formidlingsinitiativ HCØ2020, der gennem en lang række aktiviteter spredt ud over hele 2020 markerer både naturvidenskabens, teknologiens og nysgerrighedens betydning for vores samfund.
Videnskabernes Selskab arrangerer herunder blandt andet en foredragsrække i samarbejde med Selskabet for Naturlærens Udbredelse med Ørsted-eksperter som videnskabshistorikerne Andrew Jackson, Dan Charly Christensen og Helge Kragh og afholder hen over året 15-16 foredrag. Foredragsrækken er støttet af Carlsbergs Mindelegat og Carlsbergfondet.
Af udgivelser kan nævnes, at Selskabets forlag står bag genudgivelsen af H.C. Ørsteds samlede Naturvidenskabelige Skrifter i et pragtværk på 3 flotte bind, og at Videnskabernes Selskab desuden medvirker i tilblivelsen af en tegneserie om Ørsteds liv og opdagelser.
Events over hele landet
Men selv om man ikke er i København, kan man stadig få glæde af fejringen, da Selskabet har optaget en række film med internationalt anerkendte forskere, som kan ses, hvor og når man vil. I en af disse fortæller nobelprismodtageren Gerard t’Hooft om sin egen forskning i tyngdekraft og sorte huller og om, hvordan hans forskning ikke ville have været mulig uden H.C. Ørsteds opdagelse af sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme.
Nogle af filmene er allerede optaget på nuværende tidspunkt, og andre bliver til i løbet af året. Alle understreger de, hvordan fortidens forskning har været med til at skabe nutidens samfund. På samme måde, som nutidens forskning vil skabe fremtidens samfund.
Og skulle man komme forbi et storcenter, når man er på vej ud at købe ind, vil man også her kunne støde på H.C. Ørsted. Eksperimentarium har nemlig skabt en interaktiv storcenterudstilling, der viser Ørsteds berømte forsøg og fortæller om hans liv.
Målet med HCØ2020
Men bag hele fejringen lurer også et håb om, at man med udgangspunkt i H.C. Ørsted kan styrke den naturvidenskabelige dannelse i Danmark på tværs af alle alderstrin samt højne den almene viden og interesse for naturvidenskab og teknologi over hele landet – med fokus på fremtidens teknologi og udfordringer.
HCØ2020-fejringen skal være synlig i det danske samfund gennem hele 2020. Derfor er målsætningen, at hele 1,6 millioner danskere skal deltage i et HCØ2020-relateret arrangement i løbet af året.