Hvordan skal vi bo i fremtiden? Hvis du vil have biodiversitet i din have, så skaf dig en ko!
Med 900 publikummer og en summen som på en stor markedsplads skød VidenSkaber årets tema “hvordan skal vi bo i fremtiden?” i gang med fire veloplagte samtaler på Foyerscenen til RÆSONs Idéfestival i Imperial, København.
Vidste du, at mange af de prydplanter, vi har i haven, f.eks. roser og hortensia, ikke er noget for insekterne? Men at en ko i haven til gengæld vil gavne biodiversiteten? Fremtidens bæredygtige have var et af temaerne, da VidenSkaber sammen med fire førende forskere dykkede ned i spørgsmålet “hvordan skal vi bo i fremtiden?” lørdag den 28. oktober.
Ud over sjove råd til parcelhushaven tog professor i plantefysiologi Michael Broberg Palmgren os med på en rejse fra Andesbjergene til Lolland og ind i laboratoriet for at vise, hvordan tilfældigheder nogle gange fører til nye opdagelser. Mysteriet var quinoa-planten og dens evne til at modstå tørke, kulde, varme og salt. For quinoa-planten kan netop være et bud på fremtidens køkkenhaveplante, da vi har brug for robuste planter, der skal vandes mindst muligt, gødes mindst muligt og sprøjtes mindst muligt. Se interviewet med Michael Broberg Palmgren her.
Ud over Michael Broberg Palmgren havde vi professor i statskundskab Rebecca Adler-Nissen, lektor i historie Karen Vallgårda og professor i menneskers behov inden døre Lars Gunnarsen med på scenen til premieren på RÆSONs Idéfestival.
Hvordan ved vi det?
Mens de samfundspolitiske debatter samlede publikum i den store sal i Imperial, lod VidenSkaber spørgsmålet ”hvordan ved vi det?” guide os igennem fire vidt forskellige interview.
Med tråd i VidenSkabers ambition om, at vi alle bliver bedre til at skelne mellem, hvad der er videnskabeligt underbygget viden, og hvad der ikke er, gik vi bag om forskningsresultaterne for at tale om vejen til de videnskabelige opdagelser. Og vi kom vidt omkring i de videnskabelige metoder: lige fra laboratorieforsøg med quinoa over kildekritiske læsninger af skilsmissedokumenter til kvalitative interview med embedsværket i EU og placebokontrollerede forsøg med indendørs partikelforurening.
Hvordan skal vi bo i fremtiden?
Videnskabsjournalist Line Friis Frederiksen indledte hvert interview med det samme spørgsmål, ”hvordan skal vi bo i fremtiden?” Ikke for at forskerne skulle spå om fremtiden, men for at vise, hvordan forskellige fagligheder kan bidrage, når vi skal finde løsninger på samfundets store udfordringer.
Sammen med professor i statskundskab Rebecca Adler-Nissen så vi nærmere på, hvad en mulig udvidelse af EU kommer til at betyde for vores fælles europæiske hus. Dyk ned i samtalen med Rebecca Adler-Nissen her.
Fra den store europæiske familie bevægede vi os om eftermiddagen over i familieidealernes betydning for, hvordan vi bor og indretter os. For hvad kan historiske skilsmissedokumenter egentlig lære os om, hvordan vores familieidealer har ændret sig over tid? Se interviewet med lektor i historie Karen Vallgårda her, og få et par gode historier om svireaftener og utroskab.
Efter en lang dag indenfor og med levende lys i baggrunden rundede vi eftermiddagen af i selskab med Lars Gunnarsen, professor i menneskers behov inden døre. Her så vi på, hvad vi egentlig ved om de sundhedsmæssige konsekvenser ved dårligt indeklima, og hvad vi selv kan gøre for at sikre et bedre indeklima i vores eget hjem. Se hele interviewet med Lars Gunnarsen her.
Læs mere om VidenSkaber på videnskaber.dk.